Visi jaunumi

Latvijas basketbola Užavas kauss: atklāšanas spēle 1. novembrī Saldū, zināmi komandu pāri

10.10.2024

Dalīties:

Ceturtdien, 10. oktobrī, Latvijas basketbola Užavas kausa izcīņas 2024./2025. gada sezonas izlozē iezīmējās 22 komandu iespējamais ceļš līdz finālspēlei. Atklāšanas mačs notiks 1. novembrī Saldū, finālspēle paredzēta 15. februārī.

Latvijas basketbola Užavas kausa izcīņai pieteikušās 22 komandas: visas septiņas Optibet Latvijas – Igaunijas līgas vienības, 11 komandas no Ramirent Nacionālās līgas un četras Aizdevums.lv Reģionālās līgas pārstāves.

Trīs jaunumi, salīdzinot ar pirmajām sezonām:

2. kārtā – astotdaļfinālā – cīņā iesaistās visas Optibet LAT-EST komandas, arī “VEF Rīga”;

2. kārtā būs tikai pa vienai spēlei rangā zemāk esošās komandas laukumā;

komandas nav sadalītas nav grozos pēc ģeogrāfiskajiem kritērijiem.

Pirmajā kārtā spēlēs astoņas Ramirent NBL un četras Aizdevums.lv RBL komandas, kuras sešos pāros divu spēļu summā noskaidros sešas astotdaļfināla dalībnieces. Ramirent NBL otrās un trešās vietas ieguvēji Salaspils Sporta skola/ API Mobile” un “Gulbenes Buki”/BJSS otrajā kārtā tiek bez cīņas. Pirmās spēles paredzētas 1. un 2. novembrī to komandu laukumā, kas atrodas augšējā zarā, atbildes mači pēc divām nedēļām.

1. pāris: “Cēsis”/Cēsu PSS – BK “Ods”

2. pāris: BK “Ķekava” – RSU/”VEF Rīga”

3. “Salaspils Sporta skola/API Mobile” (bez cīņas 2. kārtā)

4. “Gulbenes Buki”/BJSS (bez cīņas 2. kārtā)

5. pāris: BK “Sigulda/Elvi” – OC “Limbaži”

6. pāris: BS “Ogre” – Daugavpils Sporta skola

7. pāris: BK “Saldus” – RBS “Rīgas Juniori”

8. pāris: Jēkabpils BA – BS “Tukums”/TSS

Astotdaļfinālā turnīrā iesaistīsies Optibet Latvijas – Igaunijas līgas vienības, kā arī Ramirent NBL čempioni BK “Jelgava”. Astoņi pāri sacentīsies vienā spēlē rangā zemāk esošās komandas laukumā. Spēles paredzētas 6. un 7. decembrī.

1. kārtas 1. pāra uzvarētāji spēlēs ar “Latvijas Universitāte”. 2. pāra uzvarētāji – ar “Rīgas Zeļļi”, “Salaspils Sporta skola/API Mobile” – BK “Jelgava”, “Gulbenes Buki”/BJSS – “VEF Rīga”, 5. pāra uzvarētāji – ar BK “Liepāja”, 6. pāra uzvarētāji – ar BK “Ogre”, 7. pāra uzvarētāji – ar BK “Ventspils”, 8. pāra uzvarētāji – ar “Valmiera Glass VIA”.

Ceturtdaļfinālā savā starpā spēlēs 1.-2., 3.-4., 5.-6. un 7.-8. pāra uzvarētāji.

Ceturtdaļfinālā un pusfinālā komandas sacentīsies divu spēļu summā (spēles attiecīgi 10./11. un 17./18. janvārī, 28./29. janvārī un 4./5. februārī), finālā kausa ieguvēji tiks noskaidroti vienā spēlē 15. februārī.

**

Latvijas kausa izcīņa basketbolā pirmo reizi notikusi 1948. gadā, kad vīriešu turnīrā piedalījās 24 komandas un uzvarēja Rīgas “Dinamo”. Līdz 1994. gadam notika 40 turnīri, un tikai 9 reizes kausu izcīnīja komanda, kas tajā gadā uzvarēja Latvijas čempionātā.

Par atjaunotās Latvijas kausa izcīņas ģenerālsponsoru kļuva alus darītava “Užava”. 2022., 2023. un 2024. gada sezonās kausu ieguva “VEF Rīga”, finālspēlēs pārspējot trīs dažādu pretiniekus: attiecīgi BK “Ventspils”, BK “Liepāja” un “Rīgas Zeļļi”.